Myy yritys

Käyttöpääoma – mitä se tarkoittaa ja miten rahoittaa se?

Yhteistyössä Kasvurahoituksen kanssa. Käyttöpääoma koskettaa jokaista yrittäjää ja sellaiseksi haluavaa. Etenkin viime aikoina yrittäjien kiinnostus käyttöpääomaa kohtaan kasvanut entisestään – ja hyvästä syystä. Käyttöpääoma vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon yrityksellä on käytettävissään rahallisia resursseja liiketoimintansa ylläpitoon ja kasvattamiseen.

Lue lisää:

Mikä on käyttöpääoma?

Mikä on sopiva määrä käyttöpääomaa?

Käyttöpääoman laskeminen

Käyttöpääoma yrityskaupassa

Käyttöpääoman rahoitus

Keinoja käyttöpääoman vähentämiseksi

Mikä on yrityksen käyttöpääoma?

Käyttöpääoma muodostuu yrityksen lyhytaikaisista varoista ja veloista, ja se on keskeinen tekijä yrityksen päivittäisen toiminnan pyörittämisessä. Käyttöpääoman kannalta suurimmat syöpöt ovat vaihto-omaisuus, joka sisältää valmiit ja keskeneräiset tuotteet sekä raaka-aineet, sekä myyntisaamiset eli asiakkailta odotettavat maksut.

Käyttöpääoma on se summa, joka tarvitaan yrityksen menojen kattamiseen ennen kuin asiakkaiden maksut saapuvat yrityksen kassaan. Positiivinen käyttöpääoma osoittaa, että yrityksellä on enemmän lyhytaikaisia varoja kuin velkoja, mikä antaa sille taloudellista joustavuutta ja mahdollistaa investoinnit. Negatiivinen käyttöpääoma voi viitata siihen, että yritys on rahoittanut lyhytaikaisia velkojaan pitkäaikaisilla varoilla tai se voi kertoa likviditeettiongelmista.

Yritykset, jotka sitovat vähemmän varoja käyttöpääomaan, ovat usein kannattavampia. Tämän vuoksi käyttöpääoman optimoiminen on yrityksen kilpailukyvyn kannalta erittäin tärkeää.

Mikä on sopiva määrä käyttöpääomaa?

Käyttöpääoman määrän tarve on hyvin yrityskohtainen eikä yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä siihen vaikuttavat esimerkiksi yrityksen koko, toiminnan tehokkuus ja toimiala.

Yrityksen alkutaipaleella käyttöpääomaa tarvitaan usein enemmän kuin jo vakiintuneessa liiketoiminnassa. Jotta yritys pääsee näyttämään kyntensä markkinoille, edellytetään usein aktiivista ja runsasta markkinointia. Käyttöpääoman tarvetta voi alussa lisätä myös varaston kasvattaminen.

Myös se mitä yritys myy vaikuttaa käyttöpääoman tarpeeseen. Käyttöpääoman merkitys on suurimmillaan silloin, kun yritys valmistaa tuotteita, sillä silloin raaka-aineiden ostot ovat monesti suuria.

Jos toiminta on sesonkiluonteista, on käyttöpääoman riittävyyteen kiinnitettävä erityistä huomiota. Käyttöpääomapuskurin suuruuteen vaikuttaa etenkin kausivaihteluiden suuruus. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että puskuria olisi hyvä olla vähintään muutaman kuukauden menoja vastaava summa.

Myös investoinnit vaikuttavat käyttöpääoman tarpeeseen, sillä ne itsessään voivat vaatia huomattavia summia rahaa. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että investoinnin myötä tuotannon kapasiteetti ja myynti kasvavat. Tämä voi aiheuttaa tarpeen suuremmalle varastolle. Investointeja suunnitellessa kannattaa siis aina varautua myös käyttöpääoman tarpeen kasvuun.

Varastoon sitoutuva rahamäärä on monella yrityksellä lisääntynyt viime vuosina, sillä raaka-aineiden hinta on noussut. Samaan aikaan asiakkaat vaativat yhä pidempiä maksuaikoja, jonka seurauksena myyntisaataviin sitoutuu yhä enemmän rahaa. Näin ollen käyttöpääoman tarve yrityksissä lisääntyy.

Käyttöpääoman riittävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota ja suhtautua siihen riittävällä vakavuudella. Mikäli käyttöpääomaa on niukasti, voidaan laskujen maksamista joutua viivyttämään, mikä puolestaan aiheuttaa lisää menoja. On myös hyvä huomioida, että näissä tapauksissa yritysten luottokelpoisuutta valvova Suomen Asiakastieto Oy saa tiedon viivästymisestä. Tämä voi vaikuttaa yrityksen toimintaan monella tavalla ja merkinnän poistuminen rekisteristä voi viedä hyvinkin pitkään.

Käyttöpääoman laskeminen

Käyttöpääoman tarvetta voi hahmottaa muutaman yksinkertaisen laskukaavan avulla. Käyttöpääomasta puhuttaessa kuulee usein mainittavan termit nettokäyttöpääoma ja operatiivinen käyttöpääoma. Nettokäyttöpääomalla tarkoitetaan vaihto-omaisuutta ja myyntisaamisia, joista on vähennetty ostovelat. Operatiiviseen nettokäyttöpääomaan lasketaan mukaan myös maksetut ja saadut ennakot.

Käyttöpääoma yrityskaupassa

Käyttöpääoma on tärkeä asia kaikille yrityskauppaa suunnitteleville, mutta se jää liian usein huomioimatta tai arvioidaan liian pieneksi. Käyttöpääomaa voidaan verrata auton bensatankkiin. Ostaja haluaa varmistua, että kaupan jälkeen autossa on riittävästi polttoainetta, jotta sillä voi ajaa kaupasta pois. Mitä pidemmälle bensa riittää, sen parempi.

Käyttöpääoma vaikuttaa myös yrityksen hintaan. Yleensä ostaja odottaa yrityskaupassa jo olevan jonkin verran käyttöpääomaa ensimmäisestä päivästä lähtien. Kuitenkin mitä pienemmän ja alkuvaiheessa olevan yrityksen ostaa, sitä suurempi voi olla käyttöpääoman tarve. Fiksu ostaja ennakoi nämä tarpeet ja ottaa ne huomioon kauppahinnassa.

Toisaalta myyjälle voi olla etu, jos hän hallitsee yrityksensä käyttöpääoman hyvin. Tämä voi antaa myyjälle mahdollisuuden pyytää parempaa hintaa perustellen tehokkaalla ja kestävällä kassanhallinnallaan.

Kun yrityksen käyttöpääoman tarve suunnitellaan huolellisesti ja tunnetaan lähteet, joista sitä tarvittaessa voi lisätä, sekä myyjä että ostaja voivat säästää rahaa.

Käyttöpääoman rahoitus

Aina kaikkiin kustannuksiin ei ole mahdollista varautua etukäteen. Suuret investoinnit voivat olla välttämättömiä ja tapahtua nopealla aikataululla, äkilliset kustannukset voivat yllättää tai kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti. Jo ennen näiden tilanteiden koittamista on erittäin hyödyllistä tietää, mistä käyttöpääomaa voi tarvittaessa hankkia lisää.

Paras rahoitusvaihtoehto kullekin yritykselle riippuu yrityksen toiminnan luonteesta ja erilaiset rahoitusratkaisut sopivat eri tarpeisiin. Seuraavaksi avaamme tarkemmin millaisiin tilanteisiin yleisimmät rahoitusratkaisut sopivat ja miten niitä voi hakea.

Laskurahoitus

Usein paras keino käyttöpääoman lisäämiseksi on myyntisaamisten kiertoajan nopeuttaminen laskurahoituksen avulla. Laskurahoitus on vaivaton tapa saada rahat yritysasiakkaille osoitetuista laskuista yrityksen käyttöön heti ilman, että yrityksen tarvitsee odottaa asiakkaiden maksuja eräpäivään saakka. Laskurahoituksen avulla voit rahoittaa yksittäisiä laskuja tai suurempia laskutuskokonaisuuksia ja luoda näin lisää joustoa yrityksen kassaan.

Kasvurahoituksen laskurahoitukseen sisältyy aina vakuutusyhtiön myöntämä luottovakuutus, joka suojaa myyntisaatavaa riskeiltä kuten asiakkaan maksukyvyttömyydeltä, yrityssaneeraukselta tai konkurssilta. Luottovakuutus antaa yrittäjälle mahdollisuuden keskittyä liiketoiminnan pyörittämiseen, tietäen että riskit ovat asiakkaan maksukyvyttömyyden osalta suojattuna.

Huomioithan, että Suomen Yrittäjien jäsenet voivat hyödyntää Kasvurahoituksen laskurahoitusta nyt jäsenetuhintaan. Lue lisää edusta täältä.

Avaa laskurahoituspalvelu yrityksellesi maksutta!

Yrityslaina

Yrityslaina on hyvin ennustettava ja selkeä rahoitusratkaisu. Nimensä mukaan vakuudeton yrityslaina ei vaadi reaalivakuutta, ainoastaan yrittäjän omavelkainen takaus riittää. Lainan selkeä etu vakuudettomuuden lisäksi on nopeus. Lainatarjouksen voi pyytää verkkolomakkeen kautta minuutissa ja yrityslainan saa yrityksen tilille jopa saman päivän aikana. Sopii erityisen hyvin lyhytaikaisiin tai kertaluontoisiin rahoitustarpeisiin.

Pyydä yrityslainatarjous!

Luottolimiitti

Limiitin suosio on kasvanut yleisen epävarmuuden lisääntyessä, sillä limiitin avulla yritys voi varautua yllättäviin menoihin ja investointeihin maksutta. Luottolimiitti on uusiutuva laina, jota yritys voi käyttää, maksaa takaisin ja käyttää taas uudelleen. Se soveltuu erityisen hyvin kausiluontoisiin, toistuviin rahoitustarpeisiin.

Limiitti kannattaa avata nyt, sillä kun limiittilaina on kerran avattu yritykselle, se on käytettävissä aina, kun yrityksen kassa tarvitsee täydennystä. Käyttämättömänä se ei kuitenkaan synnytä lainkaan kuluja.

Avaa luottolimiitti yrityksellesi maksutta.

Keinoja käyttöpääoman vähentämiseksi

Yllä mainittujen rahoitusratkaisujen lisäkäsi yritykset voivat säädellä käyttöpääomaansa esimerkiksi optimoimalla varastojaan, nopeuttamalla asiakkailta saatavien maksujen käsittelyä ja neuvottelemalla toimittajien kanssa paremmista maksuehdoista. Mitä vähemmän käyttöpääomaa sitoutuu toimintaan, sen parempi. Käyttöpääoman määrän vähentämiseksi suosittelen vielä käymään alapuolelta löytyvän listauksen läpi ja pohtimaan, olisiko näistä seikoista apua yrityksesi käyttöpääoman vähentämiseksi.

  • Laskurahoitus
  • Maksuehtojen uudelleen neuvotteleminen tiukemmiksi
  • Tehokas ja ajan tasalla oleva perintä
  • Maksuaikojen pidentäminen
  • Ostohinnoista tinkiminen
  • Varaston pienentäminen
  • Varaston kiertoaikojen lyhentäminen
  • Läpimenoajan lyhentäminen (tuotannon, suunnittelun ja myynnin tehostaminen)
  • Alihankintojen lisääminen
  • Valikoiman supistaminen

Muista, kun käyttöpääoman tarve ilmenee, ei todellakaan ole vielä liian myöhäistä. Yläpuolella mainitsemamme rahoitusratkaisut ovat vain muutaman klikkauksen päässä ja voit saada rahoituksen yrityksesi tilille jopa saman päivän aikana.

Päivittäisen toiminnan pyörittämisen lisäksi käyttöpääomaa tarvitaan myös kasvun tueksi. Kun yrityksesi tähtää kasvuun, kasvaa myös käyttöpääoman tarve. Nyt tiedät mistä käyttöpääomaa saa tarvittaessa lisää ja voit päämäärätietoisesti lähteä tavoittelemaan kasvua.

Mikäli sinulla on kysyttävää käyttöpääomaan liittyen tai et vielä tiedä mikä olisi juuri sinun yrityksellesi paras rahoitusratkaisu, ota meihin yhteyttä! Me autamme mielellämme.

 
loder image