Myy yritys

Franchise kasvun keinona – kuusi vinkkiä aloittavalle franchisingketjulle

Yritystä voi kasvattaa monin keinoin – orgaanisesti, yrityskaupan avulla tai franchisingmallillla. Kasvuhaluinen yritys voi myös valjastaa käyttöönsä useampia keinoja yhtä aikaa. Kenelle franchising sopii kasvukeinoksi ja mitä uuden franchiseketjun perustamista suunnittelevan yrittäjän tulee huomioida? Kokosimme kuusi vinkkiä taipaleensa alussa olevalle franchisingketjulle tai yritykselle, joka pohtii sopisiko franchising omaksi kas

Kysyimme 400 franchisingyrittäjää rekrytoineelta Maisa Koivistolta Virtual Pro Teamista, mitä aloittavan franchisingketjun kannattaa huomioida. Maisa on työskennellyt viidesä eri ketjussä ja toiminut neuvonantajana useille aloittaville franchisingketjuille. Lisäksi hänellä on kokemusta yrityskaupoista yritysvälittäjänä.   

Tässä Maisan kuusi vinkkiä, mitä jokaisen franchisemallia harkitsevan yrityksen tulee huomioida: 

1. Liikeidean monistettavuus. Franchising sopii lähes jokaiselle yritykselle, jonka liikeidea on monistettavissa. Jos liiketoiminta perustuu henkilöösi tai henkilökohtaiseen osaamiseesi, sen monistaminen ketjuliiketoiminnaksi voi olla vaikeaa. Muilta osin franchising sopii laajasti monelle toimialalle ja lähes kaikenkokoisille yrityksille.    

2. Kilpailijakenttä. Minkälaisia kilpailijoita löytyy markkinalta ja montako heitä on? Toimiiko joku heistä jo franchisingmallilla? Jos näin on, miten sinun yrityksesi eroaa kilpailijoista? 

3. Kannattavuus. Jotta voit kasvaa, tarvitset ketjuusi yrittäjiä. Mieti siis, miksi franchiseyrittäjä lähtisi ketjuusi mukaan ja mitä hän hyötyy kuulumisesta ketjuun? Entäpä oma yrityksesi, mitä ja montako yrittäjää vaaditaan, että liiketoiminta alkaa tuottamaan? Jotta yrityksesi voi toimia ketjuna, laske mitä investointeja sinun tulee tehdä ja millä aikavälillä ne maksavat itsensä takaisin. 

4. Kassavirta. Franchising alkaa tyypillisesti tuottamaan takapainotteisesti. Toiminnan aloittaminen ketjuna vaatii investointeja - sekä rahaa että työtä, joka alkaa tuottamaan myöhemmin. Varmista, että kassassasi on riittävästi rahaa alusta lähtien ja pysy oman kassavirtasi herrana jatkuvasti.  

5. Resurssit. Franchisingyritystä suunnittelevan kannattaa pohtia, mihin omia resursseja kannattaa käyttää ja mitä osaamista itseltä löytyy. Jotta voit aloittaa toiminnan ketjuna, yritykselläsi tulee alusta lähtien olla yrittäjien kanssa solmittava franchisingsopimus, ketjun pelisäännöt määrittelevä käsikirja ja sinun tulee löytää ketjuusi ensimmäiset yrittäjät. Oman liiketoiminnan kasvattaminen ketjuksi via valtavasti aikaa. Jotta onnistut siinä, on ensiarvoisen tärkeää, että sitoumukset ketjun ja yrittäjien välillä hoidetaan hyvin ja että mukaan saadaan osaavia, toimintaan sitoutuneita yrittäjiä alusta lähtien. Mitä kannattaa tehdä itse ja mitä kannattaa antaa jollekin toiselle tehtäväksi? Minkä verran aikaa voit yrittäjänä laittaa ketjun kehittämiseen ja kuinka paljon oma päivittäinen toiminnan pyörittäminen vaatii aikaasi? 

6. Rekrytointi ja johtaminen. Franchisingketjun yrittäjät käytännössä vuokraavat kehittämäsi konseptin sinulta. Ketjuun kuuluvat yrittäjät eivät ole työsuhteessa sinuun, vaan välillänne on sopimussuhde. Ketjusi menestys riipppuu siitä, miten hyvin siihen kuuluvat yrittäjät menestyvät. Oikeanlaisten yrittäjien löytäminen ja yrittäjäverkoston johtaminen on yksi menestyksesi avaimista. Franchiseyrittäjänä menestyy parhaiten Maisan mukaan henkilö, joka:

• Haluaa yrittää, mutta ei halua tehdä sitä yksin tai liikeidea puuttuu 

• On valmis sitoutumaan yhteisiin pelisääntöihin ja konseptiin

• Pystyy myymään ja hankkimaan yritykselleen asiakkaita.       

Lue lisää franchisingyrittäjyydestä täältä.                           

Katso avoimet franchisingyrittäjän paikat täältä.

 
loder image